Napój o nazwie Złote Mleko to nic innego jak połączenie mleka (krowiego, kokosowego, roślinnego jak kto woli ) z pastą z kurkumy i innych cennych zdrowych dodatków takich jak imbir, cynamon, miód, kardamon, chili czy pieprz. Do tego ciut masła lub oleju kokosowego.

Mleko to działa przeciw nowotworowo, wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwdepresyjnie. Z dodatkiem korzenia imbiru ma działanie rozgrzewające i jest genialne na wszelkie przeziębienia czy wychłodzenie organizmu. Złote mleko jest idealne nie tylko na infekcje, ale również działa wspomagająco na wzmocnienie organizmu, poprawę samopoczucia oraz… nastroju! Wycisza i ułatwia zasypianie.
Uważa się również, że złote mleko ma dobry wpływ na żołądek, trawienie oraz na wątrobę. Działa osłaniająco, poprawia pracę żołądka i wątroby. Sprawniej wtedy trawimy pokarmy, lepiej pracują jelita, nie mamy kłopotów z zaparciami czy biegunkami. Złote mleko zapobiega wzdęciom i odbijaniu się, a dzięki lepszemu trawieniu będziemy mieć gładszą cerę i mniej kłopotów z ewentualnymi wypryskami. Do tego lepsza praca jelit to także oczyszczanie organizmu z toksyn i niepotrzebnych produktów przemiany materii.

Do dzieła: Okej okej ale co to ta pasta z kurkumy i jak się ją przyrządza?!?
By zrobić pastę z kurkumy (tak może być to przyprawa w proszku) potrzebujemy:
- Kurkumy
- Wody (będziemy gotować)
- Czarnego mielonego pieprzu (wspomaga wchłanianie kurkumy)
Wodę doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kurkumę oraz pieprz. Gotujemy mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Wrzenie (lekkie gotowanie się) musi trwać co najmniej 7-8 minut! W razie potrzeby, jeśli pasta stanie się zbyt gęsta, dodaj więcej wody, a jeśli jest zbyt rzadka dodaj więcej kurkumy. Oczywiście musisz obserwować, by nasza mikstura się nie przypaliła.
Tak więc mamy pastę z kurkumy i możemy przyrządzić ciepłe pyszne złote mleko. Do garów 😉 !
W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy łyżeczkę lub dwie pasty z kurkumy mieszamy. Dodajemy imbir, kardamon, cynamon odrobine chili i odrobine pieprzu. Jak kto woli i co lubi – dodatki wg uznania. Gdy troszkę przestygnie dodajemy miód i to wszystko! Smacznego i na zdrowie !
Pozdrawiam Gosia
Najnowsze komentarze